ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΤΟΙΟΥ
Η μελέτη εκπόνησης του σχεδίου Γενικής Διάταξης για την Προστασία και Ανάδειξη του Κτήματος Τατοΐου ανατέθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 13η / 3ο/15.09.2011 απόφαση στην ακόλουθη κοινοπραξία μελετητών: Αντώνης Κρασάς (Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.-Πολεοδόμος Μsc. E.M.Π.,Msc. Ι.P.N.), Μανώλης Βότσης (Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.), Φίλιππος Γεροντάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.-Αναστηλωτής Μsc. E.M.Π.), Αικατερίνη Γκόλτσιου (Δρ. Γεωγραφίας Παν/μιου Αιγαίου, Αρχιτέκτων Τοπίου Μ.L.A. Univ. of Edinburgh, Γεωπόνος Γ.Π.Α.), Κωνσταντίνος Ζαφείρης (Aγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.), οι οποίοι πλαισιώθηκαν από με μια ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.
Η πρόταση μετατρέπει το ΤατόΪ στο Περιαστικό Μητροπολιτικό Πάρκο της Πρωτεύουσας, εξασφαλίζοντας έτσι έναν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης, με διεθνή προβολή. Έτσι στο πλαίσιο που υποβάλλει ο πολλαπλός χαρακτήρας του Τατοΐου και με δεδομένη την απαίτηση για αειφορία και οικονομική αυτοτέλεια, διακρίνονται οι παρακάτω πέντε άξονες προτάσεων δραστηριοτήτων:
Α. Άξονας πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης.
Β. Άξονας αναψυχής και άθλησης.
Γ. Πολιτιστικός Άξονας.
Δ. Άξονας επιστημονικής, οικολογικής, ερευνητικής δραστηριότητας.
Ε. Άξονας εστίασης και φιλοξενίας.
Η αξιοποίηση της πρώην βασιλικής περιουσίας στο Τατόι βασίζεται πρωταρχικά στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Αγροκτήματος. Οι καλλιέργειες αποκαθίστανται εν μέρει και ενισχύονται με νέες, που χαρακτηρίζονται από υψηλή ζήτηση και εξασφαλίζουν υψηλές τιμές στην αγορά. Η κτηνοτροφία περιορίζεται στην εκτροφή προβάτων, ώστε να επαναλειτουργήσει η μονάδα μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων και να ελεγχθεί το ύψος της βλάστησης στα ξέφωτα και τους ελαιώνες με φυσικό τρόπο. Η παραγωγή, η μεταποίηση και η τυποποίηση των προϊόντων του Αγροκτήματος θα είναι βιολογική και έντονα επιδεικτική – θα υλοποιεί τα καθορισμένα πρότυπα ή θα καθορίζει πρότυπα σε τομείς που τυχόν δεν υπάρχουν.
Η εκπαίδευση και η έρευνα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, φορείς διαχείρισης, ΜΚΟ και εθελοντές.
Η αναψυχή μαζί με την άθληση ενθαρρύνονται, εμπλουτίζονται και οργανώνονται ώστε, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ειδικότερα, ενθαρρύνονται η ποδηλασία, η πεζοπορία και η χρήση μόνιππων αμαξιδίων.
Η μουσειακή – ιστορική διάσταση του Κτήματος οργανώνεται με βασική αναφορά στα Ανάκτορα αλλά και στο λόφο του Παλαιοκάστρου. Η μετατροπή του Ανακτόρου σε μουσείο οδηγεί σε έναν πόλο έλξης επισκεπτών και συμβολικό φορέα του genius loci του Τατοΐου. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την ανασύσταση των βασιλικών κήπων.
Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη μελέτη, εκτός από την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, λαμβάνει σοβαρά υπόψη την διάσωση ποιοτήτων και στοιχείων, έτσι ώστε να δοθεί στα πρώην Βασιλικά Κτήματα Τατοίου, η εμβέλεια που τους αξίζει και στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου των Αθηνών ένα Πάρκο ικανό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.tatoion.gr
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΟΥ
Πολιτισμικό τοπίο
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Τατόι, Αττική
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
2012