ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟKΗΠΟΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ

Η πρόταση αρχιτεκτονικής τοπίου αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός πρότυπου σχολικού λαχανόκηπου για τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής της Άρτας, στους κήπους του ΤΕΙ Άρτας, στο τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Η βασική ιδέα του πρότυπου σχολικού λαχανόκηπου ήταν να μυήσει τα μικρά παιδιά στις νέες οικολογικές πρακτικές της γεωργίας και να κάνει πιο ελκυστικό τον αγροτικό τομέα, έτσι ώστε να ασχοληθούν μελλοντικά.

Ο κήπος χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα του σχολικού λαχανόκηπου ήταν αφιερωμένο στις καλλιεργητικές δραστηριότητες για τα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου. Κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης ήταν το νερό (λίμνη και κανάλια άρδευση)ς, με στόχο να παρουσιαστούν οι διάφορες τεχνικές άντλησης του νερού και άρδευσης. Εκατέρωθεν αυτού, αναπτύχθηκαν δύο ανοιχτοί χώροι για εκπαίδευση και αναψυχή. Σχεδιάστηκαν ξύλινα κιόσκια και καθιστικά καθώς και κάποιες ξύλινες πλατφόρμες, για να φιλοξενήσουν μουσικές εκδηλώσεις. Κατά μήκος των καναλιών τοποθετήθηκαν γραμμικά παρτέρια για την καλλιέργεια λαχανικών και ετησίων φυτών. Σε πιο απομακρυσμένα σημεία δημιουργήθηκαν χώροι για κομποστοποίηση αλλά και ένα μικρό θερμοκήπιο. Αντιδιαμετρικά του κεντρικού διαδρόμου, προτάθηκαν πειραματικές καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων. Μηχανήματα καλλιέργειας και μεταφύτευσης τοποθετήθηκαν σε διάφορα κομβικά σημεία. Ο κήπος περιφράχτηκε με κλήματα από τοπικές ποικιλίες αμπελιού.

Το δεύτερο και μικρότερο τμήμα του σχολικού λαχανόκηπου σχεδιάστηκε για τα παιδιά του Δημοτικού. Συνδυάστηκε η εκμάθηση των καλλιεργειών με το παιχνίδι. Για το λόγο αυτό, ένα σημαντικό τμήμα του κήπου αφιερώθηκε στα παιχνίδια από φυσικά υλικά (κορμοί δένδρων) αλλά και κατασκευές σε συνάρτηση με τις καλλιέργειες (Πύργοι από καφάσια με ετήσια φυτά). Γραμμικά υπερυψωμένα παρτέρια προτάθηκαν για τους μικρούς καλλιεργητές. Ένα ξύλινο περίπτερο πλησίον της εισόδου σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει υπαίθρια μαθήματα.

Και στις δύο περιοχές, ιδιαίτερη ήταν η μέριμνα στον σχεδιασμό για τα ΑΜΕΑ. Για το λόγο αυτό δόθηκε προσοχή στην κατασκευή ειδικών υπερυψωμένων παρτεριών, στην επιλογή των υλικών δαπεδόστρωσης αλλά και στην σήμανση (ειδική σήμανση και για τυφλούς). Λόγω του εκπαιδευτικού χαρακτήρα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην σήμανση, στη λειτουργία του κάθε χώρου αλλά και στην χρήση των υλικών (ανακυκλώσιμα υλικά).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΟΥ

Πολιτισμικό τοπίο

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Άρτα

ΕΚΤΑΣΗ

3300 τ.μ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

2014

Δημητρίου Ψαθά 10, Μελίσσια

Τ-F 2106136246

Ε agkolj@otenet.gr

Created by FM Studio