top of page

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ

ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Φυτοτεχνική μελέτη ανατέθηκε από την Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνης  σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 5/2/18-03-2003 απόφαση, την από 31-10-2005 1ης Συμπληρωματική Σύμβαση και την από 6-3-2008 2η Συμπληρωματική Σύμβαση.

 

Η παρούσα Οριστική Φυτοτεχνική Μελέτη αναφέρεται στο υποτμήμα της οδού από τη Χ.Θ. 2+220,00 έως τη Χ.Θ. 10+487,64. 

 

Σύμφωνα με την ανάλυση αλλά και την καταγραφή των διαφόρων τύπων τοπίου, το προτεινόμενο οδικό τμήμα θα διέτρεχε μια ποικιλία μορφών και ειδών βλάστησης. Στόχος των νέων φυτεύσεων ήταν η ενσωμάτωση τους στο υφιστάμενο τοπίο αλλά και στη δημιουργία ενός νέου τοπίου απόλυτα συμβατού με το υφιστάμενο. Έτσι η πρόταση στόχευε στην εναλλαγή σύνθεσης φύτευσης δένδρων και θάμνων, σε μια επαναλαμβανόμενη οπτική ποικιλία –σε λωρίδες- στο ύψος, στο χρώμα, και στο μέγεθος. Φύτευση με συνεχές φύλλωμα ή ενδεχόμενα μόνιμο, θα βοηθούσε στην οπτική καθοδήγηση και θα επιδρούσε αποτελεσματικά ενάντια στη θάμβωση, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Στις στροφές των δρόμων ή φύτευση ήταν τέτοια ώστε να μην εμποδίζει τον οδηγό κατά την οδήγηση αλλά να τον προειδοποιεί για τυχόν εμπόδια κατά μήκος του δρόμου. Ενώ σε σημεία που έπρεπε να προστατευθεί το πεδίο ορατότητας η περιοχή δεν φυτεύτηκε για λόγους συντήρησης και εξοικονόμησης νερού.

 

  • Πρανή ορυγμάτων: Για ένα καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα συγκράτησης των πρανών, η πρόταση στόχευε στη χλοοκάλυψη με υδροσπορά για την ταχύτερη αποκατάσταση και προστασία της εδαφικής επιφάνειας.

 

  • Πρανή επιχωμάτων: H χρήση δένδρων προτάθηκε σε περιοχές που κυριαρχεί η δενδρώδης βλάστηση, στις περιπτώσεις που τα πρανή δεν ήταν πολύ απότομα και ιδιαίτερα στα πλατώματα. Η χρήση δένδρων και θάμνων προτάθηκε στις περιπτώσεις όπου το ευρύτερο τοπίο της περιοχής διακρινόταν για αυτού του τύπου την πλούσια βλάστηση. Η φύτευση των πρανών με θάμνους, προτάθηκε σε πρανή που έχουν ανάγκη προστασίας τόσο από τα ρέοντα ύδατα, όσο και από μετακινήσεις γαιών.  Υιοθετηθήκαν δύο τύποι φυτεύσεων: a) Φύτευση επιχωμάτων χωρίς επιβάρυνση ομβρίων,  β) Φύτευση επιχωμάτων με επιβάρυνση ομβρίων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΟΥ

Αποκατάσταση Τοπίου

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ρέθυμνο, Κρήτη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

2005, 2008

Δημητρίου Ψαθά 10, Μελίσσια

Τ-F 2106136246

Ε agkolj@otenet.gr

bottom of page