ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΗ Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ

Η οριστική μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου εκπονήθηκε με βάση την υπ’ αριθ. 2528/12-11-09 σύμβαση και σε συνεργασία με την μελετήτρια Μαρία Τσαγκάρη Αρχιτέκτονα Μηχανικό και Αρχιτέκτονα Τοπίου.

 

Η βασική ιδέα της σύνθεσης είχε άμεση σχέση με την ιστορία της περιοχής, η οποία  ταυτίζεται με την ιστορία της Δουκίσης Πλακεντίας, ο πύργος της οποίας βρίσκεται στην περιοχή της Π. Πεντέλη. Στα πλαίσια ανάδειξης του πολιτισμικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, βασικό στοιχείο της κεντρικής ιδέας της σύνθεσης αποτελεί ένα κάστρο το οποίο χωροθετείται στο κέντρο της παιδικής χαράς. Γύρω από αυτό διαρθρώνονται τα υπόλοιπα παιχνίδια ως στοιχεία χωριού που βρίσκονταν έξω από τα κάστρα.

 

Στο χώρο διακρίνονται ευκρινώς  δύο κλίμακες δραστηριοτήτων (μια ζώνη νηπίων και μια ζώνη για παιδιά 6-14 ετών) μια για μεγαλύτερα και μια για μικρότερα παιδιά, πράγμα που αποδεικνύει τον έντονο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του χώρου. Τα μεγαλύτερα παιδιά (ζώνη θορυβώδης) περιορίστηκαν κυρίως στο κέντρο που είναι το κάστρο και οι κούνιες, ενώ τα παιχνίδια για παιδιά ειδικών δεξιοτήτων τοποθετηθήκαν δυτικά στην παιδική χαρά ως συνέχεια του κάστρου. Οι θέσεις για ΑΜΕΑ δεν βρίσκονται λοιπόν σε μια ζώνη συχνής κυκλοφορίας για αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, δεν είναι όμως και απομονωμένα  επιτρέποντας έτσι και στα άλλα παιδιά να παίζουν με τα ίδια παιχνίδια. Because children differ in the activities that they choose to engage in during play, the playground should offer a variety of play activities, or zones.

 

Κατά τον σχεδιασμό ελήφθησαν υπόψη η  τοποθεσία, τα χαρακτηριστικά του χώρου, η επισκεψιμότητά της, η προσβασιμότητά της,  η κίνηση των παιδιών μέσα στο χώρο,  η ασφάλεια που πρέπει να παρέχει στα παιδιά,  η ποικιλία των επιλογών παιχνιδιού  για όλες τις ηλικίες,  ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του χώρου,  το μικροκλίμα της περιοχής,  η έντονη κυκλοφορία της οδού Αγίου Σίλα, και η λειτουργία της σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι.

 

Στόχος της πρότασης ήταν επίσης η  αξιοποίηση των ειδών της ελληνικής χλωρίδας. Τόσο από οπτική όσο και από λειτουργική άποψη, ο σχεδιασμός των νέων φυτεύσεων σε συνδυασμό με την διαχείριση του υφιστάμενου πρασίνου, αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της ευδιάκριτης δομής, της αναγνωσιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των επιμέρους ενοτήτων – χώρων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΟΥ

Πάρκο-Πλατεία

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ν. Πεντέλη, Αττική

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

2009

1/1

Δημητρίου Ψαθά 10, Μελίσσια

Τ-F 2106136246

Ε agkolj@otenet.gr

Created by FM Studio