top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Gkoltsiou

A' Βραβείο Διαγωνισμού για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου

Έγινε ενημέρωση: 21 Απρ 2020


Α' βραβείο για την «Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής του φράγματος Πείρου-Παραπείρου (τεχνητή λίμνη Αστερίου», που υποβλήθηκε στο πλαίσιο Ανοιχτού Χωροταξικού Διαγωνισμού Ιδεών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μελετητές:

Planners: Dr Μαριλένα Παπαγεωρίου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Θ, Δανάη Καραμήτσιου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Θ., Θεώνη Κωστοπούλου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Θ.

Landscape Architects: Dr Αικατερίνη Γκόλτσιου (Ph.D, M.L.A. Αρχιτέκτων Τοπίου, Γεωπόνος Γ.Π.Α.)

Architects: Ραχμανίδου Δήμητρα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Σπυρίδων Μούντριχας, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. , Βασιλική Δανάη Ρέψη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Θ.

Environmentalists: Σταμάτης Ματούλας, Περιβαλλοντολόγος – Χαρτογράφος

Year: 2018

 

Οι κεντρικότεροι στόχοι για την περιοχή μελέτης (λίμνη Αστερίου) στην τοπική κλίμακα είναι: πρώτον η αποκατάσταση του τοπίου μετά την αποπεράτωση ενός μεγάλου τεχνικού έργου, και η ανάδειξη του υπό-ανάδυση λιμναίου συστήματος. Δεύτερον, η επαναφορά της ισορροπίας του φυσικού οικοσυστήματος, με παρεμβάσεις για τον εμπλουτισμό και την προσαρμογή της χλωρίδας και της πανίδας. Τρίτον, η προσφορά ποικίλων δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και ήπιας αναψυχής, με στόχο την ανάδειξη του τόπου ως οικοτουριστικού προορισμού (Πρότυπο Οικο-Τουριστικό Πάρκο).



Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή οργανώνεται χωρικά σε τρείς βασικές ζώνες:

A. Ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας (παραλίμνιες περιοχές, δάσος).

B. Ζώνη ανθρωπογενών παρεμβάσεων (περιοχή του φράγματος, οικισμός Κριθαράκια, ζώνες φιλοξενίας, ψυχαγωγίας και αναψυχής) για την οποία διατυπώνονται προτάσεις οργάνωσης, όρων δόμησης αλλά και δημιουργίας ειδικών υποδομών.

C. Ζώνη αναψυχής και ψυχαγωγίας (πάρκο για παιδιά, ήπια αναψυχή-θαλάσσια σπορ/κανώ, model boating, ιστιοπλοΐα- διαδρομές περιπάτου/ mountain bike, σημεία θέασης, πλατφόρμες δίπλα στην λίμνη).



0 Σχόλια
bottom of page